ورقهای آهنی از مهمترین محصولات فولادی هستند که در انواع مختلفی در بازار وجود دارند. کاربرد ورقها بسته به نوع هر یک از آنها، متفاوت میشود. با این حال ورقها به همان فرم اولیه به مصرف نمیرسند. ورقهای آهنی به صورت دو صورت کویل یا کلاف ورق و شیت در بازار موجود میباشند.
عرضه و حمل و نقل ورق آهن به صورت کلاف پیچیده شده یا کویل بسیار مقرون به صرفه است؛ زیرا هم فضای کمتری برای انتقال اشغال میکند و هم حمل و نقل آن آسانتر میباشد. البته به دلیل کاربرد گسترده ورق در صنایع مختلف، گاهی لازم است فرآیندهای مختلفی مانند برشکاری، خمکاری و غیره بر روی آن انجام شود.
در این مطلب قصد داریم به معرفی برشکاری ورق آهن و انواع آن بپردازیم. انجام این فرآیند به صورتهای مختلفی صورت میگیرد که هرکدام از آنها دستگاهها و شرایط مخصوص به خود را میطلبند. در ادامه چگونگی انجام این فرآیند را شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید. برای اطلاع از قیمت روز ورق برشی کلیک کنید.
برشکاری چیست؟
اسلیتینگ و یا همان نواربری، فرآیند برش ورقهای فلزی میباشد. طی این فرآیند، کویلهای بزرگ به نوارهای باریکتر و کموزنتر تبدیل میشود. انجام آن نیز به هدف تولید نوارهای باریک و کویلهای سبکتر از ورق فولادی در پهنای کمتر و برای استفاده آسانتر در صنعتهای مختلف است.
برش کاری فلزات چگونه انجام می شود؟
بهطور کلی برشکاری ورق آهن با کمک 2 روش انجام میگیرد. این روشها شامل برشکاری حرارتی و برشکاری مکانیکی هستند. در زیر به شرح انواع روشهای این 2 فرآیند میپردازیم:
برش کاری حرارتی
این روش عموما برای فلزات فولادی سنگین مانند تیرآهن و ورقهای ضخیم استفاده میشود. اصول این فرآیند به این صورت است که باید از دمایی در حدود 815 تا 871 درجه سانتیگراد استفاده شود.
از این فرآیند برش کاری برای برش فولادهای کربنی و با آلیاژهای کم استفاده میشود. فلزاتی که با سرعت بالا اکسید نمیشوند، به آسانی با شعله بریده نمیشوند. انواع روشهای برشکاری حرارتی بهصورت زیر است:
- برش کاری با اشعه لیزر
- برش کاری با قوس الکتریکی؛ انجام این فرآیند از 3 طریق صورت میگیرد:
- برش کاری با الکترود پوششدار
- برش کاری با پلاسما
- برش کاری با قوس و اکسیژن
- برش کاری با گاز؛ این نوع از برشکاری را با 2 روش انجام میدهند:
- برش کاری با گاز اکسی پروپان
- برش کاری با گاز اکسی استیلن
در برش کاری با شعله گاز از تجهیزات مختلفی استفاده می شود. این موارد به شرح زیر هستند.
- کپسول استیلن
- کپسول اکسیژن
- رگلاتور
- شیلنگ
- مشعل برش
- دسته مشعل
- سر مشعل
- میز برش کاری
در برشکاری با گاز، همانطور که نام برده شد، از گازهای سوختنی مانند استیلن، پروپان و اکسیژن به عنوان عامل اکسیداسیون استفاده میکنند.
گاز استیلن به دلیل ارزش حرارتی، بیشتر در دستگاههای برشکاری قطعات ضخیم کاربرد دارد. برخلاف آن، گاز پروپان در برشکاری قطعات نازکتر مورد استفاده قرار میگیرد. از این روش در صنعت راه آهنسازی و در بریدن ریل راهآهن استفاده میشود.
برشکاری مکانیکی
- برشکاری با برادهبرداری؛ انجام این فرآیند از 2 روش برش کاری با ارهکاری و ماشینکاری انجام میشود.
برش کاری با ارهکاری خود از 5 طریق انجامپذیر است:
- دستی
- لنگ
- نواری
- دیسکی
- اسلیتینگ
در برش کاری با برادهبرداری، بریدن از طریق برداشتن مواد توسط ابزارهای برنده از روی قطعه کار انجام میشود. ارهکاری یکی از روشهای رایج این فرآیند است.
- برش کاری بدون براده برداری؛ این روش نیز از 2 طریق انجام میگیرد:
- برش کاری با قیچی دستی و اهرمی
- برش کاری با گیوتین
در برشکاری مکانیکی به روش بدون برادهبرداری برای بریدن قطعات از ابزارهایی همچون قیچیهای معمولی، گیوتین و یا لولهبرهای دستی و ماشینی استفاده میشود.
- برشکاری با لولهبرها
برشکاری ورق آهن با دستگاه اسلیتر (Slitter)
اسلیتر یکی از دستگاههای برش فلزات است که از انواع برشکاری با برادهبرداری میباشد. این ماشین صنعتی که یکی از مجهزترین دستگاههای برش است، در 2 نوع ساخته میشود که از لحاظ سرعت با یکدیگر متفاوت هستند و با نامهای برش عادی و برش با سرعت زیاد شناخته میشوند.
هر مصرف کننده و یا کارخانه بسته به نیاز خود یکی از این دستگاهها را تهیه کرده و به کار میگیرد. تفاوت سرعت در آنها به این صورت است که برشکاری ورق آهن با دستگاه برش عادی در هر دقیقه تنها به میزان حداکثر 40 متر از ورق است و این در حالی است که در دستگاه برش با سرعت بالا این رقم بسیار متفاوت است و امکان برش حداقل 150 متر ورق در هر دقیقه وجود دارد.
لازم به ذکر است که خطوط نواربری در این دستگاه بسته به ضخامتهایی که امکان برش آنها را دارد، به 3 دسته خطوط نواربری نازک، متوسط و ضخیم تقسیم میشود.
در دستگاه اسلیتر از چه ورق هایی استفاده می شود؟
در دستگاه رشتهبری انواع مختلفی از ورقها برش داده میشود. انواع ورقها شامل موارد زیر است:
- کویل ورق سیاه
- ورق روغنی یا سرد
- ورق گالوانیزه
- ورق رنگی
فرآیند تبدیل کویل آهن به ورق برشی با اسلیتر چگونه است؟
برای آنکه از چگونگی تبدیل کویل به ورق برشی و نحوه برشکاری ورق آهن مطلع شویم، لازم است که از بخشهای مختلف دستگاه اسلیتر آگاهی و شناخت کافی داشته باشیم. دستگاه برشکاری ورق آهن از 4 قسمت مهم تشکیل شده است. این قسمتها به ترتیب عملکرد عبارتند از:
- کویلگیر
- سرشکن
- گیوتین
- شفت
وظیفه قسمت های مختلف در این دستگاه چیست؟
آغاز این فرآیند با قرارگیری کویل آهن روی کویلگیر که مهمترین قسمت میباشد، همراه است تا حمل آن امکانپذیر و آسان گردد. نوع کویلگیر را ویژگیهای پارامترهایی همچون قطر داخلی، قطر خارجی و جنس کویلها تعیین میکند. پس از این مرحله قسمت سرشکن با ضربه زدن به ورقهای سخت، منجر به هل دادن ورقها به داخل دستگاه میشود.
پس از آن که فعالیت بخش سرشکن به اتمام رسید، دو غلتک به هدف برطرف کردن هر انحنایی که ممکن است وجود داشته باشد، روی ورق میچرخند. در مواقعی سر ورق دچار خرابی و یا کجشدگی میشود که این مشکل با به کارگیری گیوتین قابل برطرف کردن است.
چراکه با وارد شدن آن کجی کویل از بین رفته و صاف میشود. قبل از برش ورقها، ضروری است که از فیلترهایی مانند عدم وجود موج و یا هرگونه نقص در آن، عبور کرده و به دقت بازبینی شوند. پس از آنکه بررسی انجام شد، اپراتور به آرامی و بادقت سر ورق را میان تیغه ها قرار میدهد.
درنهایت دو عدد شفت که به صورت موازی روی یکدیگر قرار گرفتهاند، دارای تعدادی تیغهای برنده با فواصل مشخص و هماندازه بر روی سطح خود هستند. شفتها ورقها را برش میدهند و نحوه انجام آن نیز با عبور ورقهای فلزی از میان 2 شفت همراه است.
شفت را در جای خود به طرف معکوس یکدیگر میچرخانند و روی ورقه، برشی را به وجود میآورند. این مرحله به قیچی برش طولی یا اسلیتر نیز معروف است. مرحله نهایی که ایستگاه کاری آخر است، فرآیند جمعآوری ورقها بهصورت رول شده انجام میگیرد. قابل ذکر است که در این فرآیند، کویل را به صورت طولی برش میدهند.
فرآیند رشته بری در این دستگاه از 2 طریق انجام میشود
فرآیند رشتهبری کویلهای بزرگ از 2 روش انجام میشود. نحوه فرآیند هر یک از آنها به شرح زیر است:
- ثابت
در فرآیند نواربری به صورت ثابت، کویلها بدون آنکه باز شده و از حال رول خود خارج شوند، روی 2 عدد غلتک به حرکت درمیآیند. پس از این مرحله، تیغهها وارد آن میشوند و درنهایت، عملیات برش ثابت ورقهای فلزی انجام میشود. این روش را معمولا برای کویلهای فلزی سبک و با قطر کم به کار میبرند.
- پیچشی
در فرآیند نواربری به شکل چرخشی برخلاف ثابت، کویلها باز میشوند و برش میخورند. در این روش ابتدا باید کویل فلزی را در کویلگیر در دستگاه رشتهبری ورق جایگذاری کنند. پس از آن رول ورق باز میشود و به مرحله نواربری هدایت میشود. در این قسمت با توجه به تنظیمات از پیش تعیین شده در رابطه با میزان عرض و طول ورق، برش را انجام میدهند. درنهایت نوارهای بریده شده را به شکل رول درمیآورند.
ورق های برش خورده و کویل ها در چه مواردی کاربرد دارند؟
کویلهای آهنی در بسیاری از صنایع کاربردهای فراوانی دارند. اگر بخواهیم به صورت مختصر به شرح آن بپردازیم، میتوان موارد زیر را نام برد:
- صنعت برق
- صنعت ساخت و ساز
- خودروسازی
- تولید لوازم خانگی
- زیرسازی سقفهای کناف
- ساخت پنجرههای UPVC
- صنعت بستهبندی
- معماری
- ساخت پایههای سوله
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی چگونگی و انواع روشهای برشکاری ورق آهن، اهمیت انجام آن و کاربردها پرداختیم. همانطور که گفته شد، ورقهای برشی در صنایع مختلف کاربردهای بسیاری دارند؛ به همین جهت مهم است که نواربری از روشی دقیق و توسط شخص متخصص انجام گیرد.
انواع روش های برشکاری کدام است؟
برشکاری به طور کلی از 2 روش حرارتی و مکانیکی انجام می شود.
برشکاری به روش حرارتی چگونه انجام میشود؟
برشکاری به روش حرارتی از 3 طریق برش با اشعه لیزر، برش با قوس الکتریکی و برش با گاز انجام می شود.
1 دیدگاه در “برشکاری ورق آهن + انواع روش های برش ورق”
نظرات بسته شده است.