اهمیت صنایعی همچون معماری و عمران در دنیای صنعتی امروز، بر هیچکس پوشیده نیست. این صنعتها تنها به شهرها و مراکز شهر محدود نمیشوند و در اقصی نقاط هر کشور میتوان اهمیت آن را مشاهده کرد.
در این صنایع از محصولات و مقاطع بسیاری برای ادامه فعالیت استفاده میشود. یکی از این انواع، پروفیلها هستند که تنوع بسیاری دارند. بهطور کلی پروفیل یا باز و یا بسته است. در مقالهای که مطالعه میکنید، قصد بر معرفی پروفیل بسته و کاربرد آنها داریم. با شاهین فلز سپاهان همراه شوید.
پروفیل چیست؟
پروفیل به انگلیسی Profile نامیده میشود و یکی از مصالح کاربردی در صنایع است. سطح مقطع در تمام طول پروفیل ثابت است و این سطح گاه باز خواهد بود و گاه بسته. به این ترتیب پروفیلهای باز و بسته حاصل میشوند.
در مقالات گذشته، به تفصیل به شرح انواع پروفیل باز پرداختیم. در مطلب پیش رو نیز، پروفیل های بسته را به شما معرفی خواهیم کرد.
پروفیل بسته چگونه تولید میشود؟
تولید پروفیل به طور کلی از 2 روش مستقیم و غیرمستقیم صورت میگیرد. روش مستقیم اغلب برای تولید پروفیلهای باز مورد استفاده قرار میگیرد. در روش غیرمستقیم ابتدا لوله تولید میشود و پس از زاویهدار کردن و گوشه دادن به آن، پروفیل مدنظر حاصل میشود.

انواع پروفیل های بسته کدام اند؟
پیش از این اشاره کردیم که پروفیل در 2 نوع باز و بسته به تولید میرسد. چنانچه سطح مقطع بسته باشد، پروفیلی که به دست میآید، بسته خواهد بود. این مقطع در انواع مختلف به تولید میرسد و شامل موارد زیر میشود:
· قوطی آهن
قوطی یا Steel Square Tube یکی از پرکاربردترین قطعات در صنایع به شمار میآید. این محصول فولادی به شکل چهارگوش و یا بهصورت مربع یا مستطیل خواهد بود.
این مقطع فولادی در کمترین حالت ابعاد 1 سانتیمتر در 1 سانتیمتر خواهد داشت و در بیشترین حالت 50 سانتیمتر در 50 سانتیمتر است. پروفیل قوطی خود انواع مختلفی دارد که به شرح آن خواهیم پرداخت.
همهچیز درباره قوطی آهن در مقاله قوطی آهن چیست + معرفی 4 مزیت و کاربرد قوطی
بررسی انواع قوطی پروفیل
قوطیها در ضخامتهای مختلف تولید و به بازار عرضه میگردند. ضخامتهای پایین و بالا به ترتیب قوطی پروفیل سبک (مبلی) و سنگین را حاصل میشوند. قوطی سبک حداکثر ضخامتی که از آن برخوردار است، 2 میلیمتر میباشد. در مقابل ضخامت قوطی سنگین از 2 میلیمتر به بالا است.
قوطی پروفیل سنگین از ورق سیاه به تولید میرسد و از مزایای بسیاری همچون پایداری پیچشی و خمشی در سطح بالا، قیمت مناسب، سختی سطحی و جوشپذیری بالا برخوردار است. این مقطع در 2 نوع زیر به تولید میرسد:
- قوطی ستونی صنعتی
این قوطی پروفیل که در سولهسازی از آن استفاده بسیاری میشود، ضخامتی بیش از 6 میلیمتر دارا است.
- قوطی ستونی ساختمانی
این مقطع فولادی مابین 2 تا 6 میلیمتر ضخامت دارد و بهطور گسترده در ستونهای ساختمانی استفاده میشود.
برای مشاهده قیمت قوطی آهن به لینک درج شده مراجعه فرمایید.
· لوله فولادی
لولههای فولادی که از انواع پروفیل بسته به شمار میآیند، در انتقال مایعات زیرزمینی و سیالات نقش مهمی را ایفا میکند. لوله فولادی در 2 نوع درزدار و بدون درز به تولید میرسد.
در ساخت لوله درزدار فولادی، پس از آنکه ورق را به شکل استوانه درآوردند، جوشکاری بر روی آن اعمال میشود که در این هنگام 2 لوله درزدار طولی و لوله اسپیرال به دست میآید. در مقابل برای ساخت لوله فولادی بدون درز از 3 روش آسیاب سنبه، مانیسمان و اکستروژن تولید میشود.
جهت دریافت مشاوره و استعلام قیمت انواع لولههای فولادی، از طریق شماره تماس 03145273010 با کارشناسان فروش این مجموعه در ارتباط باشید.
برای آشنایی کامل با لوله فولادی، مطالعه مقاله لوله فولادی چیست + انواع لوله فولادی و 9 کاربرد آن را پیشنهاد میکنیم.
· پروفیل UPVC
سومین نوع از پروفیلهای مقطع بسته پروفیل (unplasticized ploy vinyl chloride) است که به اختصار UPVC نامیده میشود. هنگامی که پی وی سی یا پلی وینیل کلراید بدون پلاستیک ساخته شود، مادهای سخت تحت عنوان یو پی وی سی به دست میآید.

از این پروفیل در ساخت در و پنجره، لولههای مخصوص انتقال آب آشامیدنی و غیره استفاده میشود. یو پی وی سی ضدآب است، در برابر حرارت مقاومت بالا دارد، قابل بازیافت بوده و از ماندگاری زیادی برخوردار است. پروفیل یو پی وی سی در انواع زیر وجود دارد:
- پروفیل فریم یا چهارچوب
- پروفیل مولیون یا میانی
- پروفیل سش یا بازشو
- پروفیل پانل
- پروفیل زهوار
- پروفیل لوله و اتصالات لولهای
جنس پروفیل های بسته از چیست؟
پروفیلهای بسته به طور کلی از ورقهای مختلف قابلیت ساخت دارند که در ادامه این مطلب به آن اشاره خواهیم کرد:
- فولادی و آهنی
- گالوانیزه
- استیل
- آلومینیوم
لازم به ذکر است که جنسهای ذکر شده تنها برای قوطی و لوله صدق میکند و پروفیلهای UPVC که یکی از انواع بسته پروفیل هستند، تنها از جنس یو پی وی سی تولید میشوند.
کاربردهای پروفیل بسته
حال که به شرح معرفی و انواع پروفیل بسته پرداختیم، وقت آن است که کاربردهای آن را نیز بررسی کنیم. موارد مصرف این مقاطع به شرح زیر است:
- صنایع پتروشیمی و انتقال نفت و گاز
- سوله سازی
- ساخت خودرو و دیگر وسایل نقلیه
- تولید لوازم خانگی
- ساخت درب و پنجره
- کاربرد در زهکشی
- بهکارگیری در صنایع نظامی و ساخت تجهیزات

تفاوت میان پروفیل باز و بسته چیست؟
همانطور که در گذشته به آن اشاره کردیم، پروفیل باز سطح مقطع باز دارد و تبعا پروفیل بسته، دارای سطح مقطع بسته است. افزون بر آن، در کاربردی که دارند نیز متفاوت میباشند. در حقیقت شاید بتوان اینگونه گفت که کاربرد پروفیلهای بسته کمی صنعتیتر است.
سخن پایانی
در این مقاله ضمن معرفی پروفیل بسته و انواع آنها، به کاربردهایشان نیز پرداختیم. پروفیلهای بسته شامل انواع قوطی، لوله فولادی و پروفیلهای یو پی وی سی میشود. از این مقاطع فولادی در صنایع مختلف همچون سوله سازی، ساختمانسازی، پتروشیمی، ساخت درب و پنجره و غیره استفاده میگردد. کارخانه شاهین فلز سپاهان یکی از تولید کنندهها و عرضهکنندههای برتر در ایران است که انواع مختلف قوطی و لوله فولادی را با بهترین کیفیت و قیمت به مشتریان ارائه میدهد.
منبع (Resource): Benefits of Different Steel Sections
سوالات متداول
انواع پروفیل بسته کدام است؟
قوطی، لوله و پروفیلهای یو پی وی سی از انواع پروفیل بسته به شمار میآیند.
قوطی پروفیل ساختمانی چیست؟
قوطی ستونی ساختمانی یکی از انواع قوطی سنگین است که 2 تا 6 میلیمتر ضخامت دارد.
انواع یو پی وی سی شامل چه مواردی میشود؟
پروفیل سش یا بازشو، پروفیل پانل، پروفیل زهوار و غیره از انواع پروفیلهای upvc محسوب میشوند.