اخبار بازار آهن

اخبار بازار آهن

امروزه عوامل مختلفی مانند هزینه‌های تولید، برند کارخانه تولیدکننده، حمل و نقل، نوسانات نرخ دلار، تحولات داخلی و خارجی در قیمت تمام شده محصولات فولادی موثر می‌باشند. 

یکی دیگر از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت کلیه آهن آلات اعم از میلگرد، تیرآهن، ورق، پروفیل، نبشی و ناودانی و سایر محصولات فولادی، اخبار رخدادها و تحولاتی است که روزانه نرخ محصولات فولادی و بازار آهن را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند.

ما در این بخش سعی کردیم شما را در جریان مشروح مهمترین اخبار روزانه بازار آهن و صنعت فولاد قرار دهیم.

مشروح مهمترین اخبار بازار آهن و فولاد داخلی و خارجی در ماه جاری (اسفندماه ۱۴۰۲)

⬅️بهادر احرامیان، در رابطه با نرخ‌گذاری محصولات فولادی بیان کرد: با توجه به وضعیت کشور، می‌توان گفت بورس کالا مکان بهتری برای قیمت‌گذاری محصولات فولادی است و هدف از ورود این بخش به بورس، کنترل قیمت‌ها بود. البته ناگفته نماند زمانی که تورم طولی در کشور داریم؛ یعنی تورم از چاپ پول به وجود می‌آید، حتی با راهکارها و بخشنامه‌های مختلف نیز همچنان قیمت‌ها افزایش خواهند داشت.

⬅️وی در ادامه اضافه کرد: بنابراین می‌توان گفت علت کم بالا رفتن قیمت‌ها، ارتباطی با بورس کالا ندارد. در واقع، افزایش قیمت‌هایی که در محصولات فولادی شاهد آن هستیم، به گونه‌ای ناترازی عرضه و تقاضا تعبیر شده که نه می‌توان جلوی این حرکت را در بورس گرفت و نه در طولانی‌مدت تأثیری روی آن داشت؛ چرا که ریشه تغییر قیمت‌ها چاپ پول بوده و با عرضه و تقاضا کاملا متفاوت است.

⬅️به گفته عضو هیئت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، محرک افزایش قیمت‌ها چاپ پول بوده و به همین دلیل با تغییر سیاست‌ها به نتیجه‌ای نمی‌رسیم. احرامیان با اشاره به طرح‌های توسعه‌ای فولاد عربستان در سال‌های اخیر اظهار کرد: با توجه به وضعیت کشور، به نظر می‌رسد توسعه و گسترش طرح‌های فولادی عربستان تا چند سال آینده برای ایران تهدید محسوب شود. البته ناگفته نماند که امروزه فولاد ایران از عربستان در تمام بخش‌های تولید، صادرات و غیره جلوتر است.

⬅️وی در پایان خاطرنشان کرد: از طرفی، عربستان که در حال سرمایه‌گذاری و توسعه در صنعت فولاد است، احتمالاً از لحاظ سودآوری و رشد تولید بتواند جایگاه خوبی کسب کند و بر همین اساس شاید تا چند سال آینده در بازارهای صادراتی با ایران رقابت کند. چرا که به تأمین مالی، تکنولوژی و بازارهای جهانی دسترسی دارد و تمام این عوامل می‌تواند برای ورود آن‌ها به بازار صادراتی کمک کند. این درحالیست که امروزه ایران با دست بسته با سایر کشورها در حوزه فولاد رقابت می‌کند.

⬅️پایان هفته گذشته و آغاز هفته جاری با کاهش و افت چشمگیر تقاضا در بازار آهن داخلی همراه بود و بیشترین فعالیت و تحرکی که در بازار مشاهده می‌شود، مربوط به ارسال و تحویل بارهای فروخته شده است.

⬅️قیمت دلار هم اصلاح چندانی نداشته و همچنان در بازه ۵۹ تا ۶۰ هزار تومان در نوسان است؛ روز گذشته نیز قیمت دلار بازار آزاد در پایان روز، حدود ۶۰ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد.

⬅️قیمت روز آهن در برخی کارخانه‌هایی که اعلام قیمت داشتند، روند افزایشی داشت اما شمار زیادی از کارخانه‌ها هم قیمت‌ها را ثابت اعلام کردند. کف قیمت میلگرد آجدار در روز شنبه در محدوده ۲۶.۵۰۰ تا ۲۶.۷۰۰ تومان برآورد شد.

⬅️قیمت میلگرد ذوب آهن اصفهان، روند افزایشی داشت و قیمت میلگرد ۱۶ این برند، ۲۸.۲۰۰ تومان اعلام شد. قیمت میلگرد میانه هم ۲۷.۳۰۰ تومان و قیمت میلگرد نیشابور، ۲۷۲۱۰ تومان اعلام شد.

⬅️نزدیک شدن به پایان سال و تعطیلات نوروزی، بازار فولاد را با دو سناریوی متفاوت روبه‌رو کرده است. از یک سو، بازار مقاطع طویل فولادی با افزایش نرخ ارز، با رونق تقاضا مواجه شده، اما بازار آهن اسفنجی با کاهش عرضه و تقاضا و افت قیمت روبه‌رو است.

⬅️در رینگ مقاطع طویل فولادی، افزایش نرخ ارز به عنوان ناجی این صنعت عمل کرده و رکود سنگین حاکم بر آن را تا حدی از بین برده است. میلگرد به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین محصولات این بخش، با افزایش تقاضا و رقابت در بورس کالا همراه بوده است. میانگین قیمت میلگرد در روز ۱۶ اسفندماه، به ۲۴ هزار و ۹۶۲ تومان به ازای هر کیلوگرم رسیده است که ۲.۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

⬅️در مقابل، بازار آهن اسفنجی در روز ۱۹ اسفندماه با کمترین میزان عرضه و تقاضا در دو سال اخیر روبه‌رو بوده است. نزدیک شدن به پایان سال، تعطیلات نوروزی و ماه مبارک رمضان از جمله عوامل کاهش تقاضا در این بازار هستند. از طرفی، افزایش تولید در سال جدید با رفع محدودیت گاز پیش‌بینی می‌شود که رکود سنگین این بازار را در پی خواهد داشت.

⬅️به طور کلی، بازار فولاد در دو ماه گذشته به نوعی از یک دوره رکود به رونق نسبی رسید و به نظر می‌رسد تقاضایی که معمولا در ابتدای سال مشاهده می‌شود در هفته‌های اخیر پیش‌خور شد.

⬅️نرخ ارز و قیمت شمش فولاد، دو عامل مهم در تعیین قیمت محصولات فولادی هستند. انتظار می‌رود در سال جدید و با اتصال گاز واحدهای تولیدی، با افزایش تولید و عرضه، قیمت محصولات فولادی در بورس کالا نوساناتی داشته باشد. فعالان بازار باید با دقت نظر و بررسی شرایط، اقدام به خرید و فروش محصولات فولادی در بورس کالا کنند.

⬅️سید ابراهیم رئیسی، جمعه ۱۸ اسفندماه، در ادامه برنامه‌های سفر به استان خوزستان، ضمن افتتاح رسمی کارخانه فولاد زمزم ۳ به عنوان بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در کشور و یکی از بزرگترین واحدهای تولید فولاد در غرب آسیا، از بخش‌های مختلف این واحد بازدید کرد و با توضیحات دست‌اندرکاران و مدیران مجموعه از جزئیات فعالیت‌ها و تولیدات آن مطلع شد.

⬅️آهن اسفنجی در زنجیره ارزش به عنوان ماده اولیه مورد نیاز واحدهای فولادسازی، ذوب و ریخته‌گری مورد استفاده قرار می‌گیرد و در واقع یکی از محصولات میانی در زنجیره ارزش فولاد است که نقش موثری در افزیش کیفیت محصول نهایی دارد و کارخانه زمزم ۳ به عنوان سوپرمگامدول آهن اسفنجی، جمهوری اسلامی ایران را از این حیث بی‌نیاز خواهد کرد.

⬅️کارخانه زمزم ۳ در زمینی به مساحت حدودی ۲۱ هکتار ایجاد شده و در احداث آن تا بیش از ۶۰ درصد از توانمندی‌های تامین و تولیدکنندگان داخلی از جمله شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی بهره گرفته شده است. برای احداث این کارخانه، در مجموع ۱۵۱ میلیون یورو سرمایه‌گذاری شده که ارزش روز این سرمایه‌گذاری، معادل ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است.

⬅️ظرفیت تولید سالیانه کارخانه زمزم ۳، یک میلیون و ۷۶۰ هزار تن آهن اسفنجی است که قابل افزایش تا ۲ میلیون تن می‌باشد. این کارخانه با جایگزینی تکنولوژی بروز «میدرکس»، ظرفیت تولید ۲۲۰ تن آهن اسفنجی در ساعت با درجه فلزی ۹۳ درصد و کربن ۲.۲ را دارا است که با کاهش قابل توجه میزان مصرف انرژی و نیز آلاینده‌های محیط زیستی همراه خواهد بود.

⬅️با بهره‌برداری رسمی از این واحد، ۲۰۰ فرصت شغلی مستقیم و پایدار ایجاد خواهد شد. همچنین علاوه بر افتتاح کارخانه زمزم ۳، کارخانه فولاد آتیه خاورمیانه نیز از طریق ویدئو کنفرانس افتتاح خواهد شد. طرح فولاد آتیه خاورمیانه اهواز، با ظرفیت تولید ۶۰۰ هزار تن اجرا شده و محصول تولیدی آن، ورق‌های فولادی گرم است. ارزش سرمایه‌گذاری در این طرح، ۵۰ هزار میلیارد ریال است و با بهره‌برداری از آن، حداقل یک هزار فرصت شغلی پایدار ایجاد می‌شود.

⬅️احداث کارخانه فولاد آتیه خاورمیانه در فاز اول برای تولید ۳۶۰ هزار تن نورد ورق عریض از سال ۱۳۹۹ آغاز شد و در فاز دوم که با ساخت کوره دوم تکمیل خواهد شد، ظرفیت تولید به ۶۰۰ هزار تن در سال خواهد رسید.

⬅️رئیس هیئت عامل صندوق ملی مسکن، محمدرضا مهدیار اسماعیلی از بزرگ‌ترین خرید حوزه فولاد در بورس کالا برای نهضت ملی مسکن خبر داد و اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی با همکاری وزارت صمت و وزارت اقتصاد و امور دارایی، ۹۰ هزار تن کالا، شامل؛ چهار نوع میلگرد پرمصرف مورد نیاز برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن به مبلغ حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان خریداری کرد.

⬅️وی در ادامه گفت: اینکار با هدف مدیریت زنجیره کالا از معدن تا مسکن انجام شده است و چندین پیامد دارد و با این کار، عملا در سال پیش‌رو بخش عمده‌ای از عملیات ساخت پروژه‌های نهضت ملی مسکن نسبت به افزایش قیمت‌ها، بیمه می‌شود. بنابراین پروژه‌هایی که در فرآیند مراحل ساخت هستند، نگران افزایش قیمت تمام شده نخواهند بود.

⬅️وی تصریح کرد: این بزرگ‌ترین معامله خرید فولاد برای عملیات تولید مسکن در کشور محسوب می‌شود. اسماعیلی همچنین از مراحل بعدی خرید در حوزه سایر مصالح، مانند سیمان در آینده نزدیک به نفع پروژه‌های نهضت ملی مسکن خبر داد. اسماعیلی همچنین از مراحل بعدی خرید در حوزه سایر مصالح، مانند سیمان در آینده نزدیک به نفع پروژه‌های نهضت ملی مسکن خبر داد.

⬅️بهادر احرامیان، در خصوص تغییرات پی در پی سیاست‌های وزارت صمت بیان کرد: در حال حاضر با توجه به شرایط فعلی، تغییرات متعدد وزارتخانه یکی از مهم‌ترین مشکلات صنعت فولاد محسوب می‌شود.

⬅️مسئله اصلی این است افزایش قیمت‌هایی که در تمام کالاها و خدمات شاهد آن هستیم، به گونه‌ای ناترازی عرضه و تقاضا تعبیر شده و دائم راهکارهایی عنوان می‌شود که براساس عرضه و تقاضا هستند.

⬅️وی در ادامه اضافه کرد: در واقع مسئولان با راه‌کارهای افزایش عرضه و یا کاهش تقاضا، قصد دارند در مقابل رشد قیمت‌ها بایستند.

⬅️این درحالیست که چنین اقدامی کاملا اشتباه است؛ چرا که ریشه افزایش قیمت در کشور، تورم، چاپ پول و امثال آن است.

⬅️به گفته عضو هیئت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در بسیاری از کالاها یا خدماتی که دچار افزایش قیمت شدند، اساساً کسری نداشته و حتی در بسیاری از آنها مازاد داریم؛ اما همچنان محصولات دچار افزایش قیمت می‌شوند؛ چرا که تداوم این روند صعودی ریشه در چاپ پول و نقدینگی دارد.

⬅️احرامیان اظهار داشت: بر همین اساس، وزارت صمت و سایر وزارتخانه‌ها، دائماً سعی می‌کنند راه‌کارهای عرضه و تقاضایی را برای حل مسئله گران‌شدن محصولات در پیش بگیرند.

⬅️وی در پایان خاطر نشان کرد: البته ناگفته نماند افرادی هستند برای منافع خود در پوشش اینکه با افزایش قیمت‌ها مبارزه می‌کنند، قوانین و مقرراتی مانند عوارض صادراتی وضع می‌کنند.

⬅️این افراد با ارزان شدن قیمت برخی محصولات، آن‌ها را خریداری کرده و با قیمت بیشتری در بازارهای آزاد می‌فروشند که به همین دلیل یک چرخه باطلی در صنعت فولاد درست شده که همچنان ادامه دارد.

⬅️به نقل از وزارت نفت، جواد اوجی در حاشیه هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر با دیامانتینو آزودو، وزیر نفت آنگولا دیدار کرد و از توانمندی ایران در تولید گاز و خدمات فنی مهندسی گفت.

⬅️وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۳ درصد سوخت نیروگاه‌های ایران، گاز طبیعی است، تصریح کرد: هدف ما جذب سرمایه‌ از منابع داخلی و خارجی است. ضمن اینکه در خشکی و دریا، ذخایر مطلوبی داریم و با قدرت و توانمندی کافی به‌ دنبال توسعه آن‌ها هستیم، همچنین در صنایع پایین‌دستی هم خودکفا شده‌ایم.

⬅️وزیر نفت در این دیدار درباره فناوری سی‌ان‌جی (گاز طبیعی فشرده)، جایگاه‌ها و مصرف آن در کشور، همچنین مجتمع‌های پتروشیمی نیز یادآور شد: صاحب دانش فنی و صادرکننده کاتالیست هستیم و قابلیت توسعه آن به همه کشورهای دوستدار فراهم شده است.

⬅️وزیر نفت آنگولا نیز در این دیدار درباره ال‌ان‌جی (گاز طبیعی مایع شده) و توسعه تولید گاز برای مصارف خانگی و صادرات برق سخن گفت و بر توسعه صنعت پتروشیمی و فولاد در آنگولا، همینطور افزایش تولید کود شیمیایی با هدف افزایش محصولات کشاورزی تأکید کرد.

⬅️در این دیدار، توانمندی‌های ایران و آنگولا در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی مطرح و قرار شد گروه‌های کارشناسی روی ظرفیت‌های موجود برای همکاری، به‌ ویژه درباره صادرات خدمات فنی و مهندسی و مسائل مورد نیاز آنگولا در صنایع پـتروشیمی و سی‌ان‌جی کار کنند و در عین حال، بازدیدهایی از دو کشور برای بررسی ظرفیت‌های همکاری انجام شود.

⬅️نشست فوق‌العاده وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو جی‌ئی‌سی‌اف با هدف آماده‌سازی اسناد اساسی از جمله بیانیه برای روز نشست سران کشورهای عضو این نهاد در الجزیره پایتخت الجزایر برگزار شد.

به نقل از خبرگزاری بلومبرگ (Bloomberg)، فروش یو.اس. استیل (U.S. Steel) آمریکا به شرکت نیپون (Nippon) ژاپن، به مبلغ ۱۴٫۹ میلیارد دلار، موجی از انتقادات را از سوی صاحبان صنعت فولاد آمریکا و همینطور سیاستمداران این کشور به همراه داشت.

کاخ سفید نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد انتقال این شرکت با توجه به اهمیت و نقش آن در صنایع دفاعی آمریکا، باید همراه با اقدامات امنیتی صورت گیرد.

در نخستین اقدام دفتر ریاست جمهوری بایدن، نقش دارایی‌های نیپون استیل در چین و ارتباط این شرکت با دولت چین در حال بررسی است.

دولت آمریکا این مسئله را به عنوان اولویت خود در حفاظت از صنعت آمریکا بیان کرده و نگران این است که نیپون استیل در برابر چین آسیب‌پذیر باشد.

نقش فولاد در صنایع نظامی آمریکا نیز عامل مهم دیگری برای نگرانی مقامات امریکایی است. نیپون استیل اعلام کرده است: فعالیت‌هایش در چین بسیار محدود است و کمتر از ۵ درصد ظرفیت تولید جهانی این شرکت در چین قرار دارد.

معامله ۱۴٫۹ میلیارد دلاری چهارمین تولید کننده فولاد جهان برای خرید یو.اس. استیل انتقادات سیاستمداران هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه را در پی داشته و اتحادیه کارگران فولاد آمریکا نیز بزرگترین مخالف این معامله است.

⬅️یک کارشناس فولادی با اشاره به وضعیت نرخ‌گذاری در صنعت فولاد ایران اظهار داشت: منشا عمده مشکلات فعلی صنعت فولاد با قیمت‌گذاری دستوری مرتبط است که گاهی اوقات حسن و برخی اوقات عیب محسوب می‌شود. در واقع زمانی که بتوان عرضه و تقاضا را مدیریت کرد؛ به گونه‌ای که موجب گرانی بیش از حد نشود، قیمت‌گذاری دستوری یک حسن خواهد بود.

⬅️وی در ادامه افزود: همچنین زمانی که فاصله قیمت بازارهای جهانی با داخلی به قدری فاحش شود که از راه‌های مختلف، منابع با قیمت غیرواقعی خارج شوند، در این صورت قیمت‌گذاری دستوری موجب ضرر و زیان خواهد شد.

⬅️این کارشناس فولادی با بیان اینکه صادرات و خروج کالا از کشور، کار کاملا درستی است، گفت: ممکن است زمانی میزان مصرف مقاطع فولادی کشور، ۲۰ میلیون تن و زمانی دیگر این مصرف، ۶ میلیون تن باشد و بر همین اساس، با توجه به اینکه امروزه فضای سرمایه‌گذاری برای انبار و دپوی محصولات از بین رفته، صادرات بهترین راهکار در این شرایط خواهد بود.

⬅️وی افزود: همچنین ناگفته نماند تنها مصرف‌کننده بازار داخلی، دولت و در واقع طرح ملی مسکن است. از طرفی، اخیرا فشارهایی در روند قیمت‌گذاری محصولات فولادی به وجود آمده که می‌توان گفت دلیل آن صحبت‌های وزیر راه و شهرسازی، درباره خروج سیمان و فولاد از بورس کالا است که مشخص نیست چه دستی پشت پرده این اتفاق وجود دارد.

⬅️کارشناس صنعت فولاد در پایان خاطرنشان کرد: وضعیت به گونه‌ای شده که می‌توان گفت شرکت‌های تولیدی به همراه وزارتخانه صمت و واحد اصلی قیمت‌گذاری بورس کالا، تمایل پیدا کردند که یک وزیر مصرف‌کننده که وزیر راه و شهرسازی است، فضا را متقاعد کند. بر همین اساس، این اتفاق باعث شده قیمت غیرواقعی در کشور و فضای رکودی در شرکت‌ها ایجاد شود.

⬅️مجید سعیدیان، مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان و کارشناس فولاد به چالش‌های پیش‌روی صادرات فولاد پرداخت و گفت: در ارتباط با صادراتی که ایران با عراق دارد، عراقی‌ها با مسائل ما آشنایی پیدا کرده‌اند، آنها نیز بعضا در این زمینه برای ما بازی درمی‌آورند، چراکه به این موضوع آگاهی یافته‌اند که ما در قوانین صادراتی و دیپلماسی خود ثابت‌قدم نیستیم.

⬅️به نقل از دنیای اقتصاد؛ فولاد یکی از حوزه‌های غیرنفتی صادراتی به‌ شمار می‌رود که می‌تواند سبب ارزآوری بالایی برای کشور شود؛ اما با وجود چنین ظرفیتی در کشور، چالش‌هایی پیش‌روی صادرات آن قرار دارد که صادرکنندگان آن را از انگیزه انداخته است.

⬅️وی در ادامه گفت: این روزها صادرات فولاد با چالش‌های بسیاری روبه‌رو شده و همین موضوع انگیزه‌های صادراتی را از صادرکنندگان گرفته است.

⬅️چالشی که در زمینه صادرات وجود دارد، تغییر قوانین صادراتی است، چنان‌که شاهد بودیم دولت ظرف مدت چند ماه، عوارض صادرات را تغییر داد.

⬅️این موضوع سبب شد تا بازارهای صادراتی تحت‌تاثیر قرار بگیرند و در چنین شرایطی مشتری در انتظار ما نمی‌ماند. برای نمونه چین تحت هر شرایطی کالای صادراتی خود را صرف مدت سه ماه تحویل می‌دهد.

⬅️این تغییر قوانین و نوسان قیمت ارز در داخل سبب می‌شود که مشتریان خود را از دست بدهیم. موضوع بغرنج‌تر آنکه قوانین را عطف به‌ماسبق می‌کنند، در حالی که قوانینی که آخر سال وضع می‌شود را که نباید مشمول ماه‌های ابتدایی سال کرد که دولت چنین کاری می‌کند و تولیدکننده تکلیف خود را نمی‌داند. در هیچ‌ کجای دنیا چنین امری مرسوم نیست.

⬅️محسن منصوری، معاون اجرائی رئیس‌جمهور درباره اقدامات دولت در زمینه احیای واحد‌های تولیدی و بازگرداندن به چرخه تولید کشور گفت: گاهی باید فرآیندی را اصلاح کنیم، طوری که در دستگاه‌های مرتبط با برگزاری جلسات کارشناسی، فرآیند را تدوین می‌کنند و گاهی از جنس اصلاح برخی نرم‌افزارها، سیاست‌ها و قواعد بالادستی است.

⬅️برخی از موارد هم مصداقی است که جزئیات آن را عارضه‌یابی می‌کنند و مدیریت مسئله را برعهده می‌گیرند. معاون اول رئیس‌جمهور گفت: مجموعه‌ای با عنوان ستاد احیای واحد‌های راکد و نیمه‌فعال ایجاد شده است. تمرکز این مجموعه با همکاری استانداران و واحد‌های مختلف در حوزه صنعت و معدن به روی واحد‌های تولیدی است که به هر دلیل نیمه‌فعال یا راکد شده‌اند.

⬅️منصوری ادامه داد: کارشناسان به صورت موردی به واحد‌های تولیدی مراجعه می‌کنند که دچار مشکل شده‌اند؛ گاهی واحد‌های تولیدی با مشکل تامین مالی مواجه هستند، گاهی مسئله مدیریت وجود دارد یا در بازار خللی ایجاد شده است، کارشناسان عارضه‌یابی کرده و برای حل مشکلات اقدام می‌کنند.

⬅️معاون اجرائی رئیس جمهور گفت: نوع ورود دولت برای حل مسائل به صورت سیاستی، مدیریتی و گاهی از جنس تامین مالی واحد‌های تولیدی است و بر این اساس، توانسته‌ایم بیش از ۷ هزار واحد را در دولت سیزدهم فعال کنیم که از دستاورد‌های بزرگ دولت به شمار می‌آید.

⬅️وی افزود: در سال آینده هم احیای واحد‌های تولیدی راکد یا نیمه‌فعال در دستور کار دولت قرار دارد و از طرفی مقام معظم رهبری در طول چند سال گذشته، نام‌گذاری شعار سال را با عناوین اقتصادی لحاظ کرده‌اند و امسال هم با عنوان رشد تولید و مهار تورم صدر مطالبات و دستورات ایشان بود و دولت بر روی این موضوع متمرکز شده است.

⬅️منصوری ادامه داد: تمام دولت به عنوان یک ستاد خدمت‌رسان در حوزه صنعت و معدن و مجموعه تولید فعال خواهد بود چه مجموعه‌ها و دستگاه‌های تامین‌کننده مالی از جمله وزارت اقتصاد، مجموعه بانک مرکزی و چه دستگاه‌هایی که نقش تسهیل‌گری دارند، همانند حوزه‌های استاندارد و محیط‌زیست که ضمن رعایت چارچوب‌ها و ساختار‌ها به تولید کمک کنند تا تولید رونق بگیرد.

⬅️وی افزود: بعضی از حوزه‌ها نقش پشتیبان و هماهنگ‌کننده را دارند، مانند معاونت اجرائی که در ستاد دولت مستقر هستند؛ بسیج شده‌اند تا در ایام پایانی سال و سال جدید تحول بزرگی را در این زمینه ایجاد کنند.

⬅️به گزارش آهن‌‌نیوز، یک هیئت تجاری و سیاسی افغانستان، مذاکره برای ایجاد یک کریدور پایدار از مسیر منطقه آزاد چابهار با همکاری ایران و چین را نیز آغاز کرده است.

⬅️در همین زمینه، حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در افغانستان با تاکید بر اینکه برنامه راهبرد اقتصادی ۲ کشور، تدوین و عملیات آن آغاز شده است، اظهار کرد: توسعه تجارت بین ۲ کشور، یک اصل است و با توجه به اینکه افغانستان در تحریم هست و درآمدهای آن کاهش یافته، با این حال روابط تجاری دو کشور در حال توسعه است.

⬅️وی در ادامه افزود: در حال حاضر، افغانستان یک کشور بکر است و ما اصرار داریم کشاورزی این کشور توسعه یابد و پنج میلیون تن کالای اساسی از طریق جایگزینی با کشت خشخاش را تولید کنیم.

⬅️کاظمی قمی ادامه داد: همچنین تمایل به سرمایه‌گذاری در معادن این کشور داریم و برای تولید فولاد باید سرمایه‌گذاری میان‌مدت برای تکمیل زنجیره انجام شود و ما برای اجرای آن آماده هستیم.

⬅️سفیر ایران در افغانستان با بیان اینکه ایران تمایل به جذب سرمایه‌گذاری خارجی به ویژه از افغانستان دارد، اظهار کرد: در شرایط کنونی به دنبال تسهیل سرمایه‌گذاری و اصلاح قوانین و مقررات هستیم.

به نقل از رویترز، ترکیه موفق شد در سال ۲۰۲۳ با تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه پس از حمله‌اش به اوکراین، با تخفیفی قابل‌توجه، مجموعا به ارزش دو میلیارد دلار، نفت و فرآورده‌های نفت و گاز را از روسیه در سال ۲۰۲۳ خریداری کند.

در نوامبر ۲۰۲۳، حمل‌ونقل نفت خام روسیه به ترکیه به بیشترین میزان بی‌سابقه روزانه ۴۰۰ هزار بشکه رسید و حدود ۱۴ درصد از صادرات کلی نفت دریایی روسیه در ماه گذشته را شامل شد.

این افزایش ناگهانی در واردات نفت خام به طور قابل توجهی به صرفه‌جویی هزینه‌های انرژی ترکیه کمک کرده‌است.

به لطف این تخفیف‌ها، حدود ۲۵ تا ۱۵۰ دلار در هر تن گازوئیل روسیه و ۵ تا ۲۰ دلار در هر بشکه نفت خام صرفه‌جویی شده‌است.

این اتفاق به صورت خاص نقش مهمی در کاهش کسری بودجه تجارت بین‌الملل و جلوگیری از سقوط بیشتر ارزش پول ملی ترکیه ایفا کرده‌است که امسال ۳۰ درصد ارزش خود را از دست داد.

رویکرد ترکیه برای نپیوستن به تحریم‌های علیه روسیه، منحصر به این کشور نیست. هند نیز با امتناع از پیوستن به تحریم‌ها علیه مسکو، واردات نفت روسیه را در سال ۲۰۲۳ به میزان ۷۷ درصد افزایش داده و تقریباً ۲.۷ میلیارد دلار سود برده‌است.

البته واردات گاز به ترکیه نسبت به هند از امتیاز ویژه‌ی حمل و نقل ارزان‌تر برخوردار است.

به نقل از نشریه جهانی متال اکسپرت (Metal Expert)، با بالا رفتن تقاضای میلگرد در عراق، شرکت‌ها نیز در حال سرمایه‌گذاری برای افزایش ظرفیت تولید خود هستند تا تقاضای رو به رشد بازار را برآورده کنند.

به تازگی نیز اطلاعاتی در مورد ساخت یک کارخانه جدید میلگرد منتشر شده است. گرچه خوراک این واحد نورد، بیلت وارداتی خواهد بود، ولی کماکان عرصه رقابت را برای تولیدکنندگان میلگرد تنگ‌تر خواهد کرد.

شرکت عراقی مهاج بغداد، کمپانی ایتالیایی دانیلی را برای ساخت یک کارخانه میلگرد با ظرفیت نیم میلیون تن در سال نامزد کرده است.

در حالی که بیشتر تولیدکنندگان فولاد عراق در شمال کشور واقع هستند، این کارخانه جدید در منطقه صنعتی حلّه، نزدیک بغداد احداث خواهد شد.

میلگرد تولیدی این کارخانه با قطرهای ۱۰ تا ۴۰ میلی‌متر با استفاده از فناوری نورد با سرعت بالای ویژه دانیلی و با تمرکز بر محصولات با کیفیت مرغوب خواهد بود.

یک شرکت ماشین‌آلات اظهار داشت: با این سرمایه‌گذاری، مهاج بغداد به یک بازیگر کلیدی در بازار میلگرد ترمومکانیکی عراق تبدیل خواهد شد.

گرچه اطلاعات بیشتری درباره پروژه سرمایه‌گذاری منتشر نشده است، اما عملیات در تابستان سال ۲۰۲۵، آغاز خواهد شد.

دانیلی مسئول تأمین تجهیزات، سامانه‌های اتوماسیون و خدمات مشاوره برای نصب، راه‌اندازی کارخانه و آموزش پرسنل خواهد بود.

⬅️یک کارشناس صنعت فولاد، در اشاره به وضعیت قیمت‌گذاری محصولات فولادی در کشور بیان کرد: طی ۷ سال گذشته دولت، وزارت صمت، بورس کالا و ابرتولیدکنندگان فولاد که تولید محصولات نهایی آن‌ها به بیش از ۳ میلیون تن می‌رسد، زمانی که قیمت جهانی فلزات دچار افزایش یا کاهش قیمت می‌شد، با تعاملات و جلساتی که به عمل می‌آوردند؛ توسط بورس کالا، قیمت محصولات را ۸۵ درصد فوب خلیج‌فارس یا در دوره‌ای، ۷۵ درصد فوب خلیج‌فارس قیمت‌گذاری کردند.

⬅️وی در ادامه اضافه کرد: بر همین اساس، می‌توان گفت قیمت‌گذاری فلزات براساس درصدی از فوب خلیج‌فارس کاملا اشتباه است. از طرفی، به دلیل اینکه منابع خیلی خوبی در کشور داریم، قیمت واقعی فلزات باید در لندن و سایر حوزه‌ها ذکر شود که وضعیت آن کاملا مشهود است.

⬅️به گفته این کارشناس فولادی، هر گونه باگ قیمتی باعث می‌شود، منابع کشور به صورت غیرواقعی از کشور خارج شده و همچنین در برابر آن، ارز کمتری دریافت خواهد شد که بر همین اساس، قطعا به حوزه قاچاق سمت و سو پیدا می‌کند.

⬅️وی اظهار داشت: در حال حاضر، هر مسئولی که به صورت تخصصی در حوزه فولاد فعالیت دارد، می‌داند که مرزهای خروجی کشور ایران و ورودی کشورهای همسایه به صورت صد درصدی کنترل نمی‌شود.

⬅️این کارشناس فولادی در پایان خاطرنشان کرد: در واقع در تمامی مرزها، نقل‌ و انتقال آهن و فولاد به صورت غیرمجاز صورت می‌گیرد و کافی است یک بازرس در مرزها قرار گیرد تا ببینید چه مقدار فولاد از مرزها به صورت غیرقانونی خارج می‌شود. البته تمامیت آن توسط کولبران، کارت‌های بازرگانی افراد مرزنشین یا کارت‌های بازرگانی موقت، مورد استفاده قرار می‌گیرد و این بارها تعرفه واقعی صادرات ندارند.

⬅️تورج امینی، کارشناس صنعت فولاد در خصوص وضعیت معاملات ورق‌های فولاد مبارکه در روزهای اخیر، گفت: محصولات شرکت فولاد مبارکه در بورس کالا داستان‌ها و مشکلات زیادی دارد و در واقع می‌توان گفت امروزه در این شرکت، سیستم توزیع به درستی صورت نمی‌گیرد.

⬅️به گفته وی، فولاد مبارکه، رئیس بورس کالا نیز هست و در حال حاضر، به گونه‌ای بورس، مسئول توزیع حواله‌های فروش فولاد مبارکه محسوب می‌شود؛ از سوی دیگر، بورس کالا نماینده اول و نماینده فروش فولاد مبارکه است، چرا که بیشترین سهام بورس را دارد.

⬅️امینی در ادامه افزود: به طور مثال، زمانی که در بورس کالا، ۳۰۰ هزار تن تقاضا وجود دارد، حدود ۱۰ هزار تن کمتر یعنی ۲۹۰ هزار تن از این محصول عرضه می‌شود.

⬅️بر همین اساس، به دلیل وجود واسطه‌ها حتی برای ۱۰ هزار تن ورق فولاد مبارکه نیز رقابت ایجاد می‌شود. بر همین اساس، در صورتی که قیمت عرضه، ۲۳ هزار تومان باشد، حدود ۳۳ هزار تومان رقابت خواهد شد.

⬅️بنابراین هیچ محصول فولادی مانند فولاد مبارکه در کشور وجود ندارد که به این میزان استثمار کند و می‌توان گفت، عرضه‌های این محصول در بورس کالا مهندسی شده است.

⬅️فولاد مبارکه تنها شرکتی است که در بورس کالا اجازه افزایش عرضه دارد و سایر شرکت‌ها چنین اجازه‌ای ندارند. در واقع عرضه ۳۰۰ هزار تن با ۲۹۰ هزار تن برای فولاد مبارکه تفاوتی ندارد و فقط می‌خواهد عرضه را مهندسی کند.

⬅️در این راستا، با ترغیب فعالان فولادی یک رقابت کورکورانه ایجاد می‌شود که اگر عرضه به صورت کامل بود و تقاضا را تکمیل می‌کرد، چنین اتفاقی رخ نمی‌داد.

⬅️این کارشناس فولادی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، وضعیت به گونه‌ای شده که به دلیل عملکرد نامناسب فولاد مبارکه، ورق گرم به ویژه در سایز ۲ تا ۸ میلی‌متر، بالاترین قیمت ورق گرم دنیا محسوب می‌شود. البته شرکت‌هایی مانند اهواز و گیلان نیز عرضه ورق دارند؛ اما لیدر آنها فولاد مبارکه اصفهان است.