
اخبار بازار آهن
- تاریخ بروزرسانی: ۲۰ دی ۱۴۰۱
امروزه عوامل مختلفی مانند هزینههای تولید، برند کارخانه تولیدکننده، حمل و نقل، نوسانات نرخ دلار، تحولات داخلی و خارجی در قیمت تمام شده محصولات فولادی موثر میباشند.
یکی دیگر از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت کلیه آهن آلات اعم از میلگرد، تیرآهن، ورق، پروفیل، نبشی و ناودانی و سایر محصولات فولادی، اخبار رخدادها و تحولاتی است که روزانه نرخ محصولات فولادی و بازار آهن را تحتالشعاع قرار میدهند.
ما در این بخش سعی کردیم شما را در جریان مشروح مهمترین اخبار روزانه بازار آهن و صنعت فولاد قرار دهیم.
مشروح مهمترین اخبار بازار آهن و فولاد داخلی و خارجی در ماه جاری (دی 1401)
🔹محمد سعیدی، تولیدکننده فولاد با اشاره به روند تولید فولاد در کشور اظهار داشت: ایران طی سالهای اخیر در میان ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد قرار داشته است، اما در ماه نوامبر با تولید ۲.۹ میلیون تن فولاد، به رده هفتم تولید فولاد صعود کردهایم.
🔹 تولید فولاد ایران در ماه نوامبر سال جاری از کشورهایی نظیر ترکیه، آلمان و برزیل پیشی گرفت و به جایگاه هفتم تولیدکننده فولاد در دنیا رسید.
🔹 تامین انرژی لازم برای صنایع از جمله صنعت فولاد از مهمترین فاکتورهای رشد تولید است که این مهم به ویژه در فصل تابستان با وجود تجربه تلخ سالهای گذشته در سال جاری به خوبی انجام شد و زمینه رشد تولید فولاد کشور نسبت به سال ۱۴۰۰ را رقم زد.
🔹 کاهش تولید فولاد در سایر کشورها سبب شده تا صنایع فولاد ایران، پیشنهادات گستردهای برای صادرات این محصول استراتژیک به مقصد کشورهای غربی از جمله کشورهای اتحادیه اروپا داشته باشد.
🔹سیدرضا فاطمی امین گفت: تا پایان سال جاری، اکثر واحدهای تولیدی به سامانه پایش وزارت صمت متصل میشوند و تمام آمار مواد اولیه، هزینهها و تولیدات آنها بطور برخط در دسترس قرار میگیرند.
🔹 تاکنون ۲۰ هزار واحد تولیدی و بیش از ۱۱ هزار واحد فروشگاهی به این سامانه متصل شدهاند و تمام آمار مواد اولیه، فروش، قیمت، مصرف انرژی و غیره آنها بطور برخط در دسترس قرار دارد و با اطلاعاتی که به دست میآوریم، براحتی میتوانیم برنامهریزی کنیم یا از بحرانهای پیشرو جلوگیری کنیم.
🔹 این سامانه، هم قدرت پیشبینی و اشراف بر اطلاعات میدهد و هم قدرت کنترل میدهد. مثلاً در خردادماه امسال، شایعه قطع برق کارخانجات سیمان پخش شد که موجب افزایش قیمت سیمان در بازار شد، اما سریعاً قیمت پایین آمد.
🔹 دلیل پایین آمدن آن هم این بود که با توجه به این اطلاعات، به گونهای برنامهریزی کردیم که بین مصرف مواد اولیه سیمان و فروش محصول نهایی آن، توازن ایجاد شود و از کمبود سیمان در بازار جلوگیری شد.
🔹 وزیر صمت با اشاره به اینکه وزارتخانه متبوع وی بیش از ۲۵ درصد تولید ناخالص داخلی کشور را به عهده دارد، اظهار داشت: وزارت صمت، متولی ۲۷ صنعت و بخش اقتصادی کشور است که خودرو فقط یکی از آنهاست، اما آنقدر مورد توجه قرار گرفته که سایر بخشهای صنعت و معدن را نیز تحتالشعاع قرار داده است.
🔹 بازار فولاد همچنان در لبنان به دلیل ادامه بحران اقتصادی و سیاسی که با تنشهای ژئوپلیتیک جهانی تشدید شده است، در رکود است.
🔹 واردکنندگان لبنانی نیز ترجیح میدهند با عرضهکنندگان سنتی خود به ویژه ترکیه و ایران، معامله کنند، چراکه قیمتهای پیشنهادی آنها رقابتی و جذاب است.
🔹 میلگرد ترکیه، 670 تا 690 دلار هر تن سی اف آر لبنان برای حمل ژانویه پیشنهاد شده و احتمالِ دادن تخفیف بیشتر هم وجود دارد. اخیرا معاملاتی نیز نهایی شده است.
🔹 به گزارش فولاد ایران، به غیر از فروشندگان ترک، تولیدکنندگان ایرانی حضور پررنگ خود را در بازارهای لبنان حفظ کردهاند. اگرچه واردکنندگان لبنانی ترجیح میدهند اطلاعات دقیقی در مورد معامله با ایران گزارش نکنند، ولی محمولههای میلگرد به طور مرتب وارد بنادر لبنان میشود.
🔹 علی یاری یک فعال فولادی گفت: اگرچه کل مصرف گاز زنجیره فولاد، سهم پایینی از کل مصرف گاز کشور را به خود اختصاص داده است، اما با توجه به آغاز محدودیت گاز در فصل زمستان باید مراقب بود که زنجیره ارزش فولاد دچار مشکل نشود، چرا که محدودیت بدون کارشناسی و برنامهریزی صحیح، سبب آسیب جدی به تولید فولاد کشور میشود.
🔹 ترکیب مصرف گاز در کشور به گونهای است که حدود ۱۱ درصد خوراک پتروشیمی، ۹ درصد سوخت پتروشیمی، ۴۱ درصد مصارف خانگی و ۲۵ درصد، صنایع کل زنجیره فولاد را در برمیگیرد. با این حساب، قطع و محدودیت گازی فولادیها میتواند یک چالش بزرگ برای اقتصاد صنعتی کشور محسوب شود.
🔹 این فعال فولادی با بیان اینکه سوخت مازوت در سالهای اخیر جایگزین گاز شده است، گفت: در صورتی که برای کارخانههای کوچک فولادسازی در ایام زمستان گاز تخصیص داده نشود، چون گازسوزند و کورهشان نمیتواند بدون گاز کار کند، مجبور به تعطیلی واحدهای خود هستند.
🔹 بر همین اساس، شرکتهای این حوزه ضرر و زیان زیادی را متحمل خواهند شد. البته این ضرر به تمام جامعه سرایت پیدا خواهد کرد و ادامه این روند، وضعیت را برای تمام زنجیره فولاد دشوار خواهد کرد. اگرچه در سالهای اخیر برای جبران این محدودیتها، در فصل زمستان به کارخانههای تولیدی به جای گاز، سهمیه مازوت تخصیص داده میشد و معمولاً اکثر کارخانههای بزرگ مثل کارخانههای سیمان و فولاد که گازسوز هستند، این امکان را دارند در ایام زمستان با مشعل مازوت کار کنند اما این مساله مشکلات زیستمحیطی از جمله آلودگی هوا را در کلانشهرها را به همراه خواهد داشت.
🔹 مهدی حمیدی، سرپرست دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت گفت: این آزمایشگاه در مساحتی حدود ۴ هکتار با حجم سرمایهگذاری حدود ۳۰۰ میلیارد تومان و اشغالزایی ۵۰ نفر در دو فاز در شهرستان مرند با حضور وزیر صمت افتتاح و به بهرهبرداری رسید.
🔹 این آزمایشگاه برای توسعه تحقیقات علمی در حوزه معدن و استفاده از شرکتهای دانشبنیان برای صیانت از موادمعدنی و بهرهبرداری بهتر آزمایشگاه در منطقه شمال غرب کشور آغاز به کار کرد. پاسخ به نیازهای تخصصی حوزه معدن در شمال غرب کشور و تجمیع همه آزمایشگاههای مورد نیاز در این حوزه، از اکتشاف، بهرهبرداری تا فرآوری مواد، هدف احداث این آزمایشگاه است.
🔹 در این آزمایشگاه از تجهیزات بروز در حوزههای شیمی، آنالیز دستگاهی و کانیشناسی استفاده شده است. از این پس در کوتاهترین زمان ممکن، نیازمندیهای آنالیزی مواد معدنی در این آزمایشگاه انجام میشود، در حالی که پیشتر انجام این فرآیند به پایتخت و استانهای دیگر ارسال میشد.
🔹 استان آذربایجان شرقی دارای معادن طلا و مس غنی است و وجود چنین آزمایشگاهی شامل آزمایشگاههای شیمی، آنالیز دستگاهی، محیط زیست، کانیشناسی و XRF، XRD و قسمت آمادهسازی نمونه در بالا بردن عملکرد معادن این استان و شمال غرب کشور مفید خواهد بود.
🔹 در ماه جاری دسامبر، تولید فولاد خام چین با روندی کاهشی همراه بود و برای دومین سال متوالی، نمودار تولید سال ۲۰۲۲ را نزولی کرد.
🔹 بر اساس اخبار منتشر شده، در چند ماه گذشته و اخیراً، رکود بخش ساختوساز املاک چین و افزایش سریع موارد ابتلا به کرونا به کاهش تقاضای فولاد تداوم بخشیده است.
🔹 این روند، در ماه جاری دسامبر ادامه خواهد داشت و تا ژانویه ۲۰۲۳ هم بیشتر به بازار سرایت خواهد کرد.
🔹 آمار تولید فولاد چین در ده روز نخست دسامبر، ۲.۴۶۲ میلیون تن بود که ۰.۹ درصد نسبت به تولید روزانه نوامبر و ۱۱.۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افت داشت.
🔹 پیشبینیشده است که تولید فولاد چین در مجموع برای سال ۲۰۲۲ تا ۲.۳ درصد نسبت به ۲۰۲۱ کاهش یابد و به ۱.۰۱۱ میلیارد تن برسد.
🔹 جو بازار، اخیراً کمی بهبود یافته، آن هم فقط به این دلیل که دولت چین به طور کامل سیاست خود را از اهرم کاهشی بخش املاک به تقویت این بخش برای جلوگیری از تشدید بحران بدهی تغییر داده است. اما بعید است فروش خانه یا ساخت خانههای جدید به دلیل توقف درآمد خانوار، حداقل در نیمه اول سال ۲۰۲۳ در چین بهبود یابد.
🔹 انتظار میرود تا پایان دسامبر و در ماه ژانویه، تقاضای فولاد در چین باز هم کاهش یابد نه فقط به دلیل عوامل فصلی، بلکه موج جدید شیوع کرونا در کل کشور نیز نگرانکننده است.
🔹 به نظر برخی اثرات منفی تشدید آمار ابتلا، بر تقاضای فولاد تا فوریه هم ادامه خواهد داشت و شاید تقاضای فولاد چین از مارس یا آوریل رو به بهبود برود آن هم با سرعتی کم و تدریجی.